Halv åtta hos mig recept

GLASS (HEMMAGJORD)


1 1 st gelatinblad
1 1 st vaniljstång av god kvalitet, gärna från Tahiti
3.5 3.5 dl vispgrädde
1.5 1.5 dl mjölk
1 1 msk glukos
6 6 st äggulor, ekologiska
1.2 1.2 dl strösocker

Flarn
0.5 0.5 dl strösocker
50 50 g smör
2 2 msk sötmandel, skållad och malen
2 2 msk vetemjöl
0.5 0.5 dl glukos

Sås
200 200 g hjortron
50 50 g florsocker
0.25 0.25 st citron, saften

Till servering
Lite vispgrädde



Receptet är från tv-programmet Halv åtta hos mig och därmed komponerat av en amatörkock. Recept.nu kan därför inte gå i god för receptet.
  • 1. Glass
    Lägg gelatinblad i kallt vatten minst 5 minuter.

2. Skär vaniljstång på längden.

3. Skrapa ner fröna i en kastrull.

4. Lägg även med stången i kastrullen.

5. Tillsätt grädde, mjölk och glukos.

6. Vispa äggulor och socker vitt och pösigt.

7. Koka gräddblandningen och ta den från spisen.

8. Vispa ner försiktigt i äggsmeten.

9. Ställ blandningen på spisen och vispa konstant tills smeten tjocknat. Viktigt!

10. Smeten får inte koka.

11. Ta av från plattan och plocka ur vaniljstången.

12. Tillsätt gelatinbladet och vispa tills det smält.

13. Häll upp i en bunke och kyl smeten snabbt genom att ställa bunken i kallt vattenbad.

14. Kör smeten i glassmaskin 30-45 minuter.

15. Servera helst direkt på kylda tallrikar (hemgjord glass är som godast direkt efter tillagning då den fortfarande är krämig och mjuk) eller ställ i frys.

16. Flarn
Sätt ugnen på 175 grader.

17. Mixa samtliga ingredienser i matberedaren eller i en bunke med elvisp och krokar till en jämn smet.

18. Tryck ut smeten tunt på bakplåtspapper.

19. Grädda i ugnen i ca 7 min.

20. Sås
Mixa samtliga ingredienser till en slät sås.

21. Vid servering
Lägg en hög glass i mitten på varje tallrik.

22. Stoppa ett mandelflarn i glassen och klicka ut hjortronsåsen runt glassen.

23. Avsluta genom att hälla över lite vispgrädde över glassen.

ALLTSÅ GOTT?!


Kommentarer

Kommentera inlägget här:

Namn:
Kom ihåg mig?

E-postadress: (publiceras ej)

URL/Bloggadress:

Kommentar:

Trackback
RSS 2.0