Veckans recept
Tillägnat Putte som vill ha ägg-rätt. Omelett är LÄTT bäste
vän, det borde du klara!
ENKEL OMELETT MED FYLLNING!
- 2 st ägg
- 2 msk vatten eller mjölk och eller grädde
- 1 krm salt
- ev. 0,25 krm finmalen svartpeppar
Ev. fyllning (välj något av följande):
- ev. 1 skiva (50 g) tärnad kassler/skinka
- eller ev.
- ev. 0,5 dl hackad (tinad) spenat
- ev. 1 dl riven ost
- eller basilika och goda kryddor!
Gör så här:
Vispa lätt ägg, vatten, salt och ev. peppar i en bunke med en vanlig visp eller gaffel. Det ska bara vispas lätt.
Tillsätt om du vill någon av fyllningarna och blanda i äggsmeten.
Hetta upp en stekpanna med matfett, t.ex. flytande margarin, på medelhög värme.
Häll i äggsmeten i stekpannan när den är varm (när margaranet slutat bubbla).
Grädda omeletten genom att steka den på medelvärme eller något lägre (den ska inte bli bränd). Skaka pannan någon gång då och då så den lösa äggsmeten rinner ner. När kanten på omeletten börjar se klar ut kan man lyfta lite på den med en stekspade så att lös äggsmet i mitten rinner ner.
När äggsmeten stelnat är omeletten klar (det brukar ta ca 5-10 minuter). Vik den dubbelt och lägg den på en tallrik och servera!